5 Nisan 2013 Cuma

Kimyanın Temel Yasaları

Tüm maddeler belli sayıdaki elementlerden oluşmuştur. Bu elementlerin birbiriyle etkileşimiyle meydana gelen tepkimeler sonucu kimyanın temel yasaları açıklanmıştır. Bu temel yasaları en basit ve en kısa haliyle açıklayarak akılda kolayca kalmasını hedefliyorum.

a) Kütlenin Korunumu Yasası: Tepkimeye giren maddelerin kütleleri toplamı ile tepkime sonucu oluşan maddelerin kütleleri toplamı birbirine eşittir. Bu yasa Lomonosov-Lavoisier olarak da bilinir.

b) Sabit Oranlar Yasası: Kimyasal tepkimeye giren ve tepkime sonucu oluşan maddelerin kütleleri arasında yazılacak her oran toplam kütleden bağımsız olarak sabit kalır. Kimyasal tepkimelerde hesap yapılırken öncelikli olarak tepkimeye tamamiyle giren maddelerin kütlesi dikkate alınır.


c) Katlı Oranlar Yasası: İki element birbiriyle birleşerek birden fazla bileşik verirse bu elementlerden birinin sabit kütlesi ile birleşen diğer elementin değişen kütleleri arasında tam sayılarla yazılabilen basit oranlar vardır.

d) Gay Lussac Humboldt ve Avogadro Yasası: Kimyasal tepkimeye giren ve çıkan gazların aynı koşullardaki hacimleri arasında tam sayılarla yazılabilen oranlar vardır. Avogadro, aynı koşullarda tüm gazların eşit hacimlerinde eşit sayıda tanecik olduğunu ileri sürmüştür. Böylece tepkimeye giren ve çıkan birim tanecikler atomlar değil de bu atomların kimyasal olarak birleşmesinden oluşan moleküller olduğu ortaya çıkmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder