Sertlik, geçici ve kalıcı olmak üzere ikiye ayrılır. Geçici sertlik, bikarbonat iyonu yüzünden oluşur ve ısıtıldığı zaman geçici sertlik iyileştirilir. Diğer taraftan metal iyonlarının, klor, sülfat, nitrat ve karbonat iyonlarıyla oluşturduğu bileşikler suya kalıcı sertlik vermektedir. Kalıcı sertliği ortadan kaldırmak için çeşitli yöntemler uygulanmaktadır.
6 Mayıs 2013 Pazartesi
Sularda Sertlik
Günümüzde
içtiğimiz suyun kalitesi çok önemlidir. İçilen suyun kalitesi, sertlik ile
anlaşılır. Suyun içerdiği alkali metal tuzların dışındaki bütün metal
tuzlarının suya sertlik verdiği kabul edilir; fakat kalsiyum ve magnezyum
iyonlarının tuzları, miktarsal olarak diğerlerine göre çok daha fazla
olduğundan bu iki iyon üzerinden sertlik hesaplanır. Sertlik, sabunun
köpürmesini önleyen bir özelliktir.
Sertlik, geçici ve kalıcı olmak üzere ikiye ayrılır. Geçici sertlik, bikarbonat iyonu yüzünden oluşur ve ısıtıldığı zaman geçici sertlik iyileştirilir. Diğer taraftan metal iyonlarının, klor, sülfat, nitrat ve karbonat iyonlarıyla oluşturduğu bileşikler suya kalıcı sertlik vermektedir. Kalıcı sertliği ortadan kaldırmak için çeşitli yöntemler uygulanmaktadır.
Sertlik, geçici ve kalıcı olmak üzere ikiye ayrılır. Geçici sertlik, bikarbonat iyonu yüzünden oluşur ve ısıtıldığı zaman geçici sertlik iyileştirilir. Diğer taraftan metal iyonlarının, klor, sülfat, nitrat ve karbonat iyonlarıyla oluşturduğu bileşikler suya kalıcı sertlik vermektedir. Kalıcı sertliği ortadan kaldırmak için çeşitli yöntemler uygulanmaktadır.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)