5 Nisan 2013 Cuma

Kimyanın Temel Yasaları

Tüm maddeler belli sayıdaki elementlerden oluşmuştur. Bu elementlerin birbiriyle etkileşimiyle meydana gelen tepkimeler sonucu kimyanın temel yasaları açıklanmıştır. Bu temel yasaları en basit ve en kısa haliyle açıklayarak akılda kolayca kalmasını hedefliyorum.

a) Kütlenin Korunumu Yasası: Tepkimeye giren maddelerin kütleleri toplamı ile tepkime sonucu oluşan maddelerin kütleleri toplamı birbirine eşittir. Bu yasa Lomonosov-Lavoisier olarak da bilinir.

b) Sabit Oranlar Yasası: Kimyasal tepkimeye giren ve tepkime sonucu oluşan maddelerin kütleleri arasında yazılacak her oran toplam kütleden bağımsız olarak sabit kalır. Kimyasal tepkimelerde hesap yapılırken öncelikli olarak tepkimeye tamamiyle giren maddelerin kütlesi dikkate alınır.

Kimya Biliminde Temel Kavramlar

Eğer konu bir bilim dalı ise önce temel kavramları bilmek, iyice kavramak sonraki aşamalarda bize büyük kolaylıklar sağlar. Kimya için bilinmesi gereken, çokça kullanılan belli terimleri aşağıda açıklamaya çalıştım, umarım faydalı olur.

Titrasyon:
Bir çözeltinin diğer bir çözeltiye dikkatli ve kontrollü bir biçimde eklenmesidir.

Spektroskopi:
Bir örnekteki atom, molekül veya iyonların bir enerji düzeyinden diğerine geçişi sırasında absorplanan elektromagnetik ışımanın ölçülüp yorumlanması olarak tanımlanabilir. En basit deyişle madde ile ışık etkileşimidir.

Blogumdan merhaba!

Kimya, pek çok kişi tarafından zor bir bilim olarak görülse de seven, gönül verenler için çok farklıdır. Aynı şekilde, hani bir söz vardır ya "Sevdiğiniz işi yaparsanız hiç çalışmazsınız! diye... katılmamak elde değil. Blogumda sizlere kimya ve içerdiği konular hakkında bilgiler vermek istiyorum. Özellikle de değinmek istediğim; genelde zor olduğu düşünülen kimya konuları olacak, iyi anlatıldığında, doğru yerlere vurgular yapıldığında zor diye bir şey yoktur, tüm bilimler gibi kimya biliminde de...