Sertlik, geçici ve kalıcı olmak üzere ikiye ayrılır. Geçici sertlik, bikarbonat iyonu yüzünden oluşur ve ısıtıldığı zaman geçici sertlik iyileştirilir. Diğer taraftan metal iyonlarının, klor, sülfat, nitrat ve karbonat iyonlarıyla oluşturduğu bileşikler suya kalıcı sertlik vermektedir. Kalıcı sertliği ortadan kaldırmak için çeşitli yöntemler uygulanmaktadır.
Sulardaki sertlik derecesi Fransız, İngiliz ve Alman sertlik derecesi birimleriyle ölçülmektedir. Ülkemizde Fransız sertliği kullanılmaktadır. Bir Fransız sertlik derecesi, 10 mg CaCO3/L şeklinde ifade edilir. İçilen suların sertlik derecesi aşağıdaki tablo ile anlaşılır.
Sertlik Derecesi
|
Fransız Sertliği
|
Çok yumuşak
|
0-7.2
|
Yumuşak
|
7.3-14.2
|
Orta sert
|
14.3-21.5
|
Oldukça sert
|
21.6-32.5
|
Sert
|
32.6-54.0
|
Çok sert
|
>54
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder