6 Mayıs 2013 Pazartesi

Sularda Sertlik

Günümüzde içtiğimiz suyun kalitesi çok önemlidir. İçilen suyun kalitesi, sertlik ile anlaşılır. Suyun içerdiği alkali metal tuzların dışındaki bütün metal tuzlarının suya sertlik verdiği kabul edilir; fakat kalsiyum ve magnezyum iyonlarının tuzları, miktarsal olarak diğerlerine göre çok daha fazla olduğundan bu iki iyon üzerinden sertlik hesaplanır. Sertlik, sabunun köpürmesini önleyen bir özelliktir.

Sertlik, geçici ve kalıcı olmak üzere ikiye ayrılır. Geçici sertlik, bikarbonat iyonu yüzünden oluşur ve ısıtıldığı zaman geçici sertlik iyileştirilir. Diğer taraftan metal iyonlarının, klor, sülfat, nitrat ve karbonat iyonlarıyla oluşturduğu bileşikler suya kalıcı sertlik vermektedir. Kalıcı sertliği ortadan kaldırmak için çeşitli yöntemler uygulanmaktadır.



Sulardaki sertlik derecesi Fransız, İngiliz ve Alman sertlik derecesi birimleriyle ölçülmektedir. Ülkemizde Fransız sertliği kullanılmaktadır. Bir Fransız sertlik derecesi, 10 mg CaCO3/L şeklinde ifade edilir. İçilen suların sertlik derecesi aşağıdaki tablo ile anlaşılır.

Sertlik Derecesi
Fransız Sertliği
Çok yumuşak
0-7.2
Yumuşak
7.3-14.2
Orta sert
14.3-21.5
Oldukça sert
21.6-32.5
Sert
32.6-54.0
Çok sert
>54

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder