8 Nisan 2013 Pazartesi

Kimya ve Laboratuar


Laboratuarsız bir kimya, kimyasız bir laboratuar düşünülemez! Kimya laboratuarında çok kullanılan araç ve gereçleri size tanıtmaya çalışacağım. Laboratuarda kullanılan cam malzemelerle başlayalım. Aslında bu malzemeler olmasa kimya deneylerini gerçekleştirmek imkansız olur. En çok kullanılan malzemelere gelince beher, erlen, pipet, mezür ve huni gelmektedir. Bu malzemeler bir kısmı örnek hazırlama, çözelti hazırlama ve daha birçok  işlem sırasında kullanılmaktadır. Bu cam gereçlerinin içine analiz edilecek malzeme yani analit konulduktan analiz işlemine başlanır. Örneğin, büret kullanılarak erlen içerisine konulan kimyasal malzeme ile titrasyon işlemi yapılır.

Cam malzemelerin yanı sıra, laboratuar cihazları da büyük önem taşımaktadır. Özetle, laboratuar cihazlarından bahsedeceğim.

pH-metre:
Bir çözeltinin asidik ya da bazik karakterde olduğu pH ölçümüyle belirlenir. pH değerini ölçen alete de pH-metre denir.

UV-VIS Absorpsiyon Spektrofotometre:
Maddenin ışığı absorplamasını incelemek için kullanılan bir cihazdır. Bu cihaz genellikle çözeltideki molekül, inorganik iyon ve komplekslerin ölçümünde kullanılır. Birçok molekül, ultraviyole veya görünür bölgedeki dalgaboylarını absorplar. Cihazın ana parçaları, ışın kaynağı, dalgaboyu seçici ve dedektördür.


Infrared Absorpsiyon Spektrofotometre:
Molekülleri oluşturan atomlar sürekli hareket halinde olduklarından moleküllerin öteleme hareketleri, bir eksen etrafında dönme hareketleri ve bir kimyasal bağın uzunluğunun periyodik olarak azalıp çoğalmasına ya da moleküldeki açıların periyodik olarak değişmesine neden olan titreşim hareketleri oluşur. Bu cihazın temelini oluşturan bileşenler UV-VIS bölgede kullanılanlardan farklıdır. Tüm katı, sıvı ve gaz örnekler incelenebilir.

Atomik Absorpsiyon Spektrometre (AAS):
Işığın gaz halindeki atomlar tarafından absorpsiyonunun ölçülmesi ilkesine dayanarak çalışır. AAS ile yapılan analizlerin en önemli dezavantajı her element için ayrı bir oyuk katot lambası kullanılmasıdır. Analizi yapılacak olan örnek önce aleve gönderilir, eğer analizi yapılan element örnek içinde varsa, oyuk katot lambası tarafından gönderilen ışığı absorplar ve absorplanan ışık miktarı dedektör yardımıyla ölçülür. Absorplanan ışık miktarı, analiz edilen maddenin miktarına bağlı olarak değişir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder