11 Nisan 2013 Perşembe

Gaz Yasaları


Gazlar, bulunduğu kabın hacmini doldurabilen ve bastırılarak hacmi büyük ölçüde küçültülebilen akışkanlardır. Gazlar bulundukları kabın her yönünde basınç gösterir ve her oranda birbiriyle karışabilirler. Gaz yasalarından yola çıkılarak ideal gaz yasası ortaya çıkmıştır. Gaz yasalarının bilinmesi kimyada çıkabilecek yorum sorularını çözmeyi kolaylaştırır.

a) Boyle Yasası: Molar miktarları ve sıcaklıkları aynı olan ideal gazların basınçları ile hacimleri çarpımı sabittir. Kısacası, sabit sıcaklık ve sabit molar miktarda bir gazın hacmi, basıncı ile ters orantılıdır.
P a 1/V

b) Charles Yasası: Molar miktarları ve basınçları aynı olan ideal gazların sıcaklıkla hacimlerinin aynı oranda değiştiği ve hacmin sıcaklığa oranı sabittir. Özetle, sabit basınç ve sabit molar miktarda bir gazın hacmi sıcaklık ile doğru orantılıdır.
V a T


c) Avogadro Yasası: Sıcaklık ve basınçları aynı olan gazların hacimlerinin eşit ölçüde değişmesi için molar miktarlarının da eşit ölçüde değiştirilmesi gerekmektedir. Bunu iki şekilde açıklayabiliriz. Sabit sıcaklık ve basınçta, farklı gazların eşit hacimleri eşit sayıda molekül içerir veya farklı gazların eşit sayıdaki molekülleri eşit hacim kaplar.
V a n

Yukarıdaki yasalardan anlaşılacağı üzere ideal bir gazın hacmi, sıcaklığa, basınca ve mol sayısına bağlı olarak değişmektedir. Bu sayede ideal gaz denklemi ortaya çıkmaktadır.

P x V = n x R x T

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder