19 Mayıs 2013 Pazar

Asit Yağmuru


Günümüzün en önemli çevre problemlerinden biri de asit yağmurlarıdır. Peki, nedir bu yağmuru? Asit yağmuru, fosil yakıtlarının yakılmasıyla oluşur. Endüstriyel faaliyetlerin ve enerji kullanımının yoğun olduğu bölgelerde kömür ve petrol gibi fosil yakıtları yakıldığı zaman azot ve kükürt gazı açığa çıkar. Bu gazlar daha sonra atmosferdeki su buharıyla tepkimeye girer ve sülfürik asit/nitrik asit oluşur. Kimyasal reaksiyon sonucu oluşan asitler, kar, yağmur, çiğ ve sis gibi doğal olaylar yardımıyla yeryüzüne düşer. Yağmur suyunun pH’ı normalde 5.6’dır. Eğer bu değerin altında yağış gerçekleşirse asit yağmuru oluşmuş demektir.

Asit yağmurunun bazı etkileri, heykel, anıt ve kireç taşı veya mermerden yapılmış binalarda bariz bir şekilde görülür. Bina üzerinde deformasyon gözlemlenmektedir. Ayrıca topraktaki mineral oranını da azaltır.

Asit yağmurlarının etkisini azaltmak için çeşitli önlemler alınabilir. Enerji üretiminde kullanılan kaynaklar değiştirilebilir, orman yangınları önlenerek yeşil alanlar arttırılabilir, endüstriyel tesislerde ise bacalara filtre takılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder