22 Nisan 2013 Pazartesi

Periyodik Tablo Nedir?


Lisedeyken kimya öğretmenimizden periyodik tablo şarkı eşliğinde öğrenmiştim ve o zaman öğrendiğim bilgileri çok iyi hatırlıyorum. Bana göre bilgiyi öğrenmek eğlenceli hale getirildiği zaman akılda daha kalıcı ve faydalı olmaktadır. Belki de onun içten içe aşıladığı kimya sevgisiyle bende bu mesleği seçmişimdir.

Periyodik tablo, elementlerin sınıflandırılması için Rus kimyager Dimitri Mendeleyev tarafından hazırlanmış bir tablodur. Bilindiği üzere maddenin en küçük yapı taşı atomdur. Tek bir cins atomdan oluşan ve kimyasal yöntemlerle ayrıştırılamayan maddeler elementleri oluşturmaktadır. Elementlerin belli bir düzen içerisinde sınıflandırılarak bir araya gelmesiyle periyodik tablo hazırlanmıştır.
Mendeleyev, elementleri artan atom kütlelerine göre sıralamış ve birbirini takip eden elementlerin değerlik elektron sayısı ve diğer özelliklerinin, belirli sayıda elementten sonra tekrarlandığını görmüştür. Bu sayede benzer özellik gösteren elementler aynı periyotta yer aldığını vurgulamıştır. Fakat hidrojen elementinin özellikleri diğerlerinden farklı olduğu için onu ayrı bir satır üzerinde gruplama yapmıştır.

Günümüzde elementler periyodik tabloda artan atom numaralarına göre dizilmektedir. Çünkü elementlerin kimyasal özellikleri atom numaralarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Periyodik tablo en son aktinit serisi Glenn Seaborg tarafından 20. yüzyılın ortalarında eklenmiştir.

Periyodik tablo elementlerin, atom yarıçapı, elektron ilgisi, elektronegatiflik, iyonlaşma enerjisi ve değerlik elektron sayısı hakkında bilgi verir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder