24 Nisan 2013 Çarşamba

Mol Kavramı


Mol kavramı bence kimyanın en zevkli konularından biridir. Onunla ilgili problem ya da yorum sorularını incelerken her zaman kendimi bulmaca çözüyormuş gibi hissederim. Mol kavramı saf maddeler için kullanıldığı unutulmamalıdır.

Maddenin en küçük yapıtaşı atomdur. Atomlar çok küçük taneciklerden oluşur ve tek bir atomun kütlesini tek olarak tartmak imkansızdır. Bu amaçla bilim insanları uygun yöntemlerle atomların kütlelerini hesaplamaya çalışmışlardır. Atom kütlesi hesaplanırken hidrojen atomunun kütlesi sabit tutularak diğer atomların kütlesiyle orantı yapılmış, kütleler bulunmuştur. Hidrojen atomunun kütlesi 1 birim olarak kabul edilmiştir ve diğer atomların kütlesi şu şekilde yazılmıştır:

1 C atomu: 12 tane H atomu
1 Ca atomu: 40 tane H atomu
1 O atomu: 16 tane H atomu

Ancak yeni elementler keşfedildikçe atom kütlelerinde sapmalar gözlemlenmiştir. Bu yüzden hidrojen atomu öncelikle oksijen ile yer değiştirmiştir; fakat onda da sapmalar ortaya çıkınca yeni bulunan elementlerin kütlesi C-12 izotopu ile belirlenmiştir.

Avogadro C-12 atomunun atom kütlesine eşit miktarda 6.02x1023 tane atom içerdiğini kanıtlamıştır ve her bir elementin atom kütlesine eşit gram miktarında 6.02x1023 tane atom içerdiğini ispatlamıştır. Böylece Avogadro sayısı kadar atom ya da molekül içeren maddeler mol olarak bilinmektedir.


1 mol C atomu: 6.02x1023 tane C atomu


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder